هرگاه فردی در دوران کودکی دچار بیماری آبله مرغان شود و پس از بهبودی، ویروس این بیماری به صورت نهفته در بدن باقی می ماند، در آینده و با کاهش سیستم ایمنی بدن، ویروس مذکور می تواند به شکل بروز بیماری زونا ظاهر گردد. به عبارت دیگر، ویروس آبله مرغان پس از عبور از دوران کودکی و بهبودی، به صورت نهفته در بدن باقی می ماند و در شرایطی که سیستم ایمنی بدن تضعیف شود، این ویروس نهفته می تواند فعال شده و به صورت بروز بیماری زونا در فرد بروز یابد.
زونا یک عفونت ویروسی است که بصورت جوش هایی روی گونه و یا پشت بدن ظاهر می شود. این بیماری در کودکان و نوجوانان که از سیستم ایمنی سالمی برخوردار هستند نادر بوده و افراد 60 سال به بالا در معرض خطر ابتلای بیشتر قرار دارند. همچنین اگر کودکان دارای سیستم ایمنی ضعیفی باشند ممکن است که به این بیماری مبتلا شوند. اگر چه زونا نادر است اما ممکن است فرد را بیش از یک بار به خود مبتلا کند.
زونا مانند آبله مرغان یک بیماری بسیار مسری است، با این وجود هرکس که با فرد مبتلا به زونا تماس فیزیکی داشته باشد به آبله مرغان مبتلا می شود و زونا نمی گیرد. متوسط دوره ی عفونت زونا بین 2-4 هفته می باشد و پس از آنکه دوره خود را گذراند، عفونت به خودی خود از بین می رود. این عفونت فقط در افرادی که قبلاً به بیماری آبله مرغان مبتلا شده اند ایجاد خواهد شد.
زونا در اثر ویروس واریسلازوستر ایجاد می شود که باعث ایجاد آبله مرغان نیز خواهد شد. ویروس واریسلازوستر به ویروس تبخال نیز مرتبط می شود که باعث ایجاد تبخال دستگاه تناسلی و زخم سرد نیز می شود. به همین دلیل زونا به عنوان تبخال زوستر نیز شناخته شده است . این ویروس می تواند به کودکان و بزرگسالانی که در مقابل آبله مرغان واکسینه نشده اند حمله کند. در کودکانی که قبلاً آبله مرغان را تجربه کرده اند ویروس خفته زونا توسط عوامل مختلفی ایجاد می شود با این وجود این بیماری در کودکان کم تر از سه سال نادر می باشد. با توجه به این که آبله مرغان و زونا نزدیک به هم هستند اما علایم آن در کودکان چیست؟
پیش از این هم در بخش سلامت نمناک گفتیم که زونا بیشتر از طریق جوش هایی روی پوست که معمولا در قسمت بالایی بدن ظاهر می شون مشخص می شود. کودک ممکن است در قسمتی که دچار جوش شده است احساس سوزن سوزن شدن و به دنبال آن درد و خارش را تجربه کند.
- درد های استخوانی :دردهای زونا از عصب نشات می گیرند در نتیجه باعث می شود تا این درد ها از زیر پوست احساس شوند.
- جوش های پوستی که بصورت گروهی بر خطوط صورت یا بالاتنه ایجاد می شوند. با گسترش عفونت جوش ها به تاول های پراز چرک تبدیل شده که به مدت 7-10 روز طول می کشد تا زا بین برند.
- برخی از کودکان ممکن است علائمی چون سردرد، تب، درد عمومی و خستگی را تجربه کنند.
- در برخی موارد دیگر کودکان ممکن است فقط دارای درد مرتبط با عصب باشند و جوشی مشاهده نکنید.
***در صورتی که به این درد ها شک داشتید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
زونا به خودی خود خطرناک نیست اما می تواند کودک را بیمار یا ناراحت کند. علاوه بر این زونا یک بیماری مسری است بدان معنا که کودک می تواند ناخواسته اطرافیان خود را نیز مبتلا کند.
چنانچه احساس می کنید کودکتان به زونا مبتلا شده است سریعا به پزشک مراجعه کنید.
پزشک با مشاهده جوش های پوستی می تواند زونا را تشخیص دهد. در صورت عدم وجود جوش، پزشک در مورد درد از کودک سوال خواهد پرسید. در بعضی موارد او ممکن است برای شناسایی دقیق، یک آزمایش پاتولوژیک که مربوط به کشت تاول ها می شود تجویز کند و بسته به تشخیص راهکار های درمانی متفاوت خواهد بود.
زونا مانند آبله مرغان قابل درمان نیست اما درصورت لزوم، درمان برای این بیماری در نظر گرفته می شود. همانطور که در فوق ذکر شد، عفونت زونا پس از طی کردن دوره خود از بین می رود که این دوره می تواند تا یک ماه ادامه داشته باشد بنابراین تمام کودکان مبتلا ممکن است نیاز به درمان نداشته باشند مگر آن که پزشک تشخیص دهد.
- داروهای ضد ویروسی از قبیل آسیکلوویر، فامیسکلوویر و والاسیکلوور:
این دارو ها ویروس را از بدن خارج نمی کنند بلکه به حد اقل رساندن هرگونه عوارضی که واریسلازوستر ممکن است ایجاد کند کمک می کند. داروهای ضد ویروسی همچنین ممکن است در تسریع روند بهبودی موثر واقع شوند.
- برخی از پزشکان ممکن است کرم های موضعی یا اسپری را برای جای جوش ها و یا دارو های خوراکی را برای کاهش درد ناشی از عصب ویروس تجویز کنند. در بعضی موارد داروهای ضد نسخه مانند تایلنول، ایبو پروفن یا داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای برای مقابله با درد توصیه می شود با این وجود خوراندن آسپرین به کودک توصیه نمی شود زیرا این امر می تواند منجر به ایجاد سندروم ری شود.
- هنگامی که درد شدید است پزشک دارو هایی چون مورفین، اکسیکودون یا گاباپنتین تجویز می کند.
- اگر جوش ها در چشم گسترش یابند عارضه اصلی زونا محسوب می شوند در این شرایط پزشک دارو های ضد ویروسی را به همراه استروئید ها به منظور کاهش جوش ها تجویز می کند.
- بعضی اوقات ممکن است کورتیکواستروئید های موضعی در کاهش التهاب پوستی موثر واقع شوند.
- علاوه براین پزشک ممکن است آنتی هیستامین را برای کاهش خارش جوش ها تجویز کند.
در ادامه این بخش از سلامت نمناک داروهای گیاهی معرفی شده اند که می توان برای کاهش درد یا ناراحتی زونا استفاده کرد :
**اگر چه ممکن است گاهی داروهای خانگی و تجویزی باعث ناراحتی شوند، بنابراین کودکان مبتلا به زونا احتیاج به مراقبت بیشتری دارند.
زونا یک بیماری دردناک می باشد که باید با دقت بررسی شود تا از شیوع عفونت جلوگیری شود.
*بایدها:
*نباید ها:
نمی توان بطور کامل از زونا پیشگیری کرد اما می توان با انجام چند اقدام پیشگیرانه احتمال مبتلا شدن به آن را در کودک کاهش داد :
*** در صورت تقویت سیستم ایمنی، بدن بهتر باعفونت مبارزه خواهد کرد.
در موارد نادر، کودکان نمی توانند علیه ویروس واریسلازوستر واکسینه شوند، از جمله آن هایی که واکنش و حساسیت شدید به دوز اول داشته اند. در این موارد، یک بیماری عفونت آبله مرغان کودک را در معرض خطر ابتلا به زونا در آینده قرار می دهد. حتی اگر فرزند شما آبله مرغان داشته باشد، اما سیستم ایمنی قوی نیز داشته باشد، احتمال ابتلا به زونا بسیار کم خواهد بود. موارد زونایی که در کودکان و نوجوانان ایجاد می شود در مقایسه با شدت و درد در بزرگسالان مسن خفیف است.