قارچ سیاه، بیماری همه گیر و مرگبار که این روزها شنیدن نام آن موجب ایجاد وحشت و هراس در میان مردم سراسر جهان شده است، نوعی بیماری عفونی فرصت طلب است که با علائم مشخص و مشخصه های قابل تشخیص در افراد آلوده ظاهر می شود. این بیماری که توسط گروهی از قارچ های نادر و تهاجمی ایجاد می گردد، قادر است به سرعت در بدن میزبان گسترش یافته و آسیب های جبران ناپذیری را به ارگان های حیاتی وارد نماید. شناخت به موقع علائم و اقدامات پیشگیرانه مناسب می تواند نقش مهمی در کاهش شیوع و کنترل این بیماری مرگبار ایفا کند.
موکورمایکوزیس، این بیماری که به قارچ سیاه معروف است، یک بیماری نادر اما عفونتی خطرناک محسوب می شود که به دلیل گروهی از قارچ ها به نام موکومیسیت به وجود می آید. این بیماری معمولاً سینوس، ریه، پوست و مغز را درگیر می کند. افراد ممکن است این قارچ ها را از طریق تنفس وارد بدن خود کنند، که معمولاً در تماس با خاک، مواد خراب و فاسد یا نان و گاهی اوقات کودها ایجاد می شود. این مقاله جامع در مورد بیماری قارچ سیاه یا موکورمایکوزیس به شما کمک می کند تا هر آنچه لازم است در مورد این بیماری بدانید را دریافت کنید.
این عفونت می تواند برای همه در هر سنی اتفاق بیفتد. اکثر افراد در دوره ای از زندگی ممکن است که با این قارچ ها مواجه شوند. اگر سیستم ایمنی بدن تان ضعیف باشد، احتمال مریض شدن با قارچ ها وجود دارد. معمولاً افرادی که دارو مصرف می کنند، ممکن است به دلیل ضعیف شدن سیستم ایمنی شان بیشتر در معرض خطر باشند و معمولاً بیماری های زمینه ای زیر احتمال آن را افزایش می دهد:
علائم قارچ سیاه بستگی به این دارد که قارچ در کجای بدن شما رشد کرده باشد اما در هر صورت شامل موارد زیر است:
اگر پوست عفونی شده باشد، معمولاً در آن ناحیه جوش، قرمزی و ورم مشاهده می شود که ممکن است به رنگ سیاه نزدیک شده و یک احساس گرما یا دردناک بودن را ایجاد کند.
این عفونت همچنین ممکن است به بخش های دیگر بدن هم انتقال پیدا کرده و به خون برسد. هنگامی که این اتفاق رخ می دهد، قارچ روی اعضای بدن مانند طحال و قلب اثر می گذارد و در موارد شدیدتر تغییرات مشکل ذهنی ایجاد می گردد و ممکن است فرد وارد کما شود و حتی باعث مرگ او هم بشود.
اگر به قارچ سیاه مشکوک بودید، پزشک شما را معاینه می کند و در مورد سوابق پزشکی از شما سوال می کند. اگر غذای فاسد یا هرگونه ماده غذای جدید خورده اید، به پزشک اطلاع رسانی کنید.
اگر به نظر برسد که به عفونت سینوس یا ریه مبتلا هستید، پزشک ممکن است مقداری از مایع داخل بینی یا گلوی شما را بردارد و آن را برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستد. آن ها همچنین نمونه برداری بافت بدن را انجام می دهند و مقدار کمی از بافت عفونی شده را آزمایش می کنند.
همچنین آزمایش هایی مثل سی تی اسکن یا ام آر آی برای پیدا کردن عفونت و فهمیدن اینکه آیا در مغز یا دیگر اندام ها وارد شده است یا خیر انجام می گردد.
اگر تشخیص داده شود که به قارچ سیاه مبتلا شده اید، حتما باید در سریع ترین زمان ممکن با دارو های ضد قارچ درمان خود را آغاز کنید. این درمان ها می توانند رشد قارچ را متوقف کرده، آن ها را تخریب کنند و عفونت را تحت کنترل بگیرند.
این دارو ها به صورت تزریقی وارد رگ می شود. البته قرص آن ها هم وجود دارد. پزشک می تواند مقداری از این دارو ها را از طریق تزریق وارد بدن کند و عفونت را تحت کنترل بگیرد اما معمولاً چند هفته طول می کشد، سپس به شما قرص تجویز می کند.
بعد از استفاده از قرص، هرگونه مشکلی مانند دل درد، سوزش معده و مشکلات تنفسی پیدا کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید زیرا این علائم به دلیل عوارض جانبی اتفاق می افتد و ممکن است پزشک بخواهد برنامه درمانی شما را تغییر دهد.
در موارد شدیدتر پزشک برای جلوگیری از پخش شدن عفونت جراحی را پیشنهاد می کند و بخشی از بینی یا چشم را بر می دارد که عفونی شده است.
سختی ها و مشکلات ابتلا به قارچ سیاه شامل موارد زیر است:
اگر قارچ سیاه درمان نشود، ممکن است کشنده باشد زیرا عفونت بسیار نادری است و هنوز میزان دقیق مرگ و میرش مشخص نیست اما محققان تخمین زده اند که به طور کلی 54 درصد از افرادی که به قارچ سیاه مبتلا می شوند، می میرند. احتمال مرگ بستگی به این دارد که کدام قسمت از بدن شما عفونی شده باشد. اگر عفونت سینوسی باشد، شرایط بهتر از عفونت ریوی یا مغزی خواهد بود.
هیچ راه قطعی برای جلوگیری از وارد شدن این قارچ ها در راه تنفسی وجود ندارد اما شما می توانید با اقداماتی احتمال ابتلا به این شرایط را کاهش دهید مخصوصا اگر بیماری زمینه ای داشته باشید، خطر برای شما بیشتر است. برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری روش هایی که در ادامه عنوان شده است را اجرا کنید.