مصرف ذرت دارای فواید و خواص فراوانی برای سلامت بدن انسان است. این دانه غنی از مواد مغذی مختلف از جمله ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر می باشد که می تواند به بهبود عملکرد سیستم های مختلف بدن کمک کند. با این حال، چنانچه ذرت به روش صحیح و سالم مصرف نگردد، ممکن است عوارض و مشکلات متعددی را به دنبال داشته باشد. بنابراین، رعایت اصول صحیح مصرف این محصول کشاورزی ارزشمند امری ضروری است تا بتوان از فواید آن در جهت ارتقای سلامت بهره مند شد.
ذرت سرشار از ویتامین های مهم گروه C، B، A و مواد معدنی کلیدی مانند کلسیم، پتاسیم، فسفر و آهن است. همچنین، این محصول غذایی حاوی مواد آنتی اکسیدان (ضدسرطان) و فیبر غذایی است. با این حال، اگر ذرت به روش صحیح استفاده نشود و به شکل ذرت مکزیکی مصرف شود، می تواند بسیار مضر باشد. برای تهیه ذرت مکزیکی، به ذرت، کره، نمک، سس های پرچرب، کالباس و برخی افزودنی های دیگر برای بهبود طعم و مزه آن اضافه می کنند. در ادامه، این مقاله به طور جامع مضرات و خواص ذرت مکزیکی و همچنین شکل صحیح مصرف ذرت را بررسی خواهد کرد.
مصرف ذرت مکزیکی به عنوان میان وعده سبب افزایش کالری دریافتی شده و موجب چاقی افراد می شود. ذرت به دلیل قند بالا و کربوهیدرات فراوان در صورت مصرف زیاد افراد را دچار اضافه وزن می کند. برای تهیه ذرت مکزیکی به ذرت ، کره، نمک، سس های پرچرب و کالباس و برخی افزودنی های دیگر برای بهترکردن طعم و مزه آن می افزایند به همین علت این نوع ذرت سبب چاقی می شود.
ذرت مکزیکی به دلیل داشتن مواد دیگر و ترکیب غذایی بسیار پرکالری، چرب، شور و تند برای بیماران قلبی - عروقی و مبتلایان به فشار و چربی خون مضر است و سبب افزایش فشار خون و چربی خون افراد می شود .
نیاسین یکی از ویتامین های گروه B است که نقش مهمی در متابولیسم انرژی و پروتیین بدن دارد. این ویتامین می تواند در بدن باعث تولید اسیدآمینه ای به نام تریپتوفان شود.کودکان، زنان باردار و شیرده و ورزشکاران در معرض کمبود نیاسین قرار دارند و کمبود این ویتامین در کودکان منجر به اختلال در رشد می شود.کمبود نیاسین در غلاتی مثل ذرت وجود دارد بنابراین افرادی که ذرت را به عنوان غذای عمده استفاده می کنند با کمبود این ویتامین مواجه هستند.
برخی از افراد با خوردن ذرت به دلیل وجود پروتئین خوراکی موجود در آن دچار حساسیت و علائمی مانند راش پوستی، تورم غشای مخاطی، استفراغ و ... می شوند. حمله آسم و آنافیلاکسی نیز ممکن است با خوردن ذرت برای برخی افراد به وجود آید.
اگر افراد از ذرت به مقدار زیاد استفاده نمایند مبتلا به پلاگرا خواهند شد . پلاگرا کمبود ویتامین، به ویژه نیاسین است. مقدار لیسین و تریپتوفان و نیاسین در ذرت بسیار کم است. برای جلوگیری از پلاگرا همراه ذرت، در رژیم غذایی خود از ویتامین نیز استفاده نمایید.
ذرت به علت کربوهیدرات بالا سبب بالا رفتن قند خون می انجامد. بنابراین افراد مبتلا به دیابت می شود بنابراین این افراد نباید ذرت مصرف کنند.
ذرت حاوی نشاسته زیادی است . هنگام مصرف ذرت ، نشاسته در روده بزرگ شکسته شده و گاز زیادی تولید می کند. بنابراین مصرف زیاد ذرت سبب ایجاد نفخ می شود.
ذرت حاوی فیبر و مواد مغذی فراوان است و سموم را از بدن دفع می کند. اما مصرف زیاد ذرت به علت فیبر فراوان برای معده مضراست و موجب ابتلا به سوء هاضمه و معده درد در افراد می شود.
خوردن ذرت خام سبب ابتلای شما به اسهال می شود. مصرف ذرت زیاد شما را مبتلا به اختلالات روده ای خواهد کرد.
ذرت، حاوی قند است و مصرف آن سبب پوسیدگی دندان می شود پس بعد از خوردن ذرت مسواک بزنید.
ذرت به دلیل کلسیم کمی که دارد اگر در رژیم غذایی به عنوان ماده اصلی گنجانده شود و به مقدار زیاد مصرف گردد ، ممکن است شما به پوکی استخوان دچار گردید پس حتما در کنار خوردن ذرت خوراکی های سرشار از کلسیم مصرف کنید.
ذرت حاوی نشاسته بالایی است و چنانچه در بخش سلامت نمناک گفته شده است در صورت مصرف فراوان فرد را دچار خواب آلودگی و رخوت می کند.
ذرت کبابی
گرچه ذرت های کبابی یا همان بلال معمولی نسبت به ذرت مکزیکی سالم تر هستند اما خوردن بلال کبابی احتمال سرطان را افزایش می دهد زیرا سوختن هر ماده غذایی سرطان زایی را افزایش می دهد. اگر ذرت بعد از کباب شدن در آب نمک قرار داده شود کمی از خاصیت خود را از دست می دهد. رنگ زرد ذرت مربوط به موادی به نام زئین و زیازانتین است.
طبع ذرت سرد و خشک است و بهترین نوع ذرت، بخارپز آن است.
اگر به شکل صحیح تهیه و مصرف شود، می تواند جای مواد غذایی مضر مانند چیپس و پفک را نیز بگیرد. برای تهیه ذرت مکزیکی سالم به آن نمک نزنید و به جای کره و روغن جامد به آن مقدار کمی روغن مایع بیافزایید و هرگز از سس های چرب استفاده نکنید . این ذرت مکزیکی را شما می توانید به عنوان یک میان وعده مناسب مصرف نمایید.
• ذرت دارای ریزمغذی های فراوانی است و یک میان وعده بسیار مطلوب و مفید برای همه افراد است.
• ذرت دارای ویتامین B١ است که در سوخت و ساز کربوهیدرات ها استفاده می شود.
• ذرت سرشار از ویتامین B٥ است که به فعالیت های فیزیولوژیکی در بدن کمک می کند.
• ذرت دارای فولیت می باشد که در تولید سلول های جدید نقش زیادی دارد.
• ذرت حاوی ویتامین C است که با بیماری ها مقابله می کند.
• ذرت سرشار از فیبر خوراکی است و برای افرادی که مشکلات هاضمه و دستگاه گوارش دارند مفید است.
• ذرت دارای فیبر خوراکی است که سطح کلسترول را کاهش می دهد ، روغن موجود در دانه و پوست ذرت سبب پایین آمدن کلسترول توسط پلاسمای خون به ویژه میان افراد میانسال و سالمند می شود.
• ذرت برای پیشگیری از سرطان مفید است.
• ذرت میزان قندخون را در افراد مبتلا به دیابت کاهش می دهد.
• مصرف ذرت به علت فیبر گیاهی به بهبود عملکرد روده ها کمک و مانع از ابتلا به یبوست و همورویید می شود.
• مصرف ذرت توسط زنان مبتلا به کم خونی ناشی از کمبود ویتامین سبب بهبود این کم خونی آنها می شود.
• اسیدفولیک موجود در ذرت از نارسایی مادرزادی لوله عصبی جلوگیری می کند.
• املاح موجود در ذرت مانند منیزیم گرفتگی های عضلانی را بهبود می دهند.
• کلسیم و فسفر موجود در ذرت در استخوان سازی نقش دارد و برای کودکان درحال رشد و نوجوانان بسیار مفید است.
• ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها ی موجود در ذرت سبب شادابی پوست، مو و ناخن می شود.