خواب کافی و مناسب نقش بسیار مهمی در حفظ و ارتقای سلامت جسمی و روانی افراد ایفا میکند. متأسفانه بیخوابی و اختلال در الگوی خواب میتواند پیامدهای نامطلوبی را به همراه داشته باشد. از جمله این پیامدها میتوان به کاهش سطح سلامت جسمانی، کاهش جذابیت ظاهری و افزایش خستگی و کوفتگی در مقایسه با زمانی اشاره کرد که فرد استراحت و خواب مناسبی داشته باشد. بنابراین، اهمیت داشتن یک الگوی خواب سالم و کافی برای حفظ بهداشت جسمی و روانی افراد بر کسی پوشیده نیست.
بی خوابی و بدخوابی می تواند به شدت بر انرژی فرد تأثیر بگذارد، اما همچنین بر سلامت کلی او نیز اثر می گذارد که ممکن است فرد متوجه نشود. کمبود خواب مشکلی رایج در میان مردم است که به روش های زیر بر ذهن و جسم تأثیر می گذارد:1. بیماری های مزمن: بی خوابی مزمن با ریسک بالای ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری های قلبی-عروقی، چاقی و افسردگی مرتبط است. 2. هورمون های گرسنگی: کم خوابی با افزایش اشتها در مقایسه با زمانی که خواب کافی داشته اید مرتبط است. همچنین افزایش نرخ چاقی همزمان با کاهش عادات خواب مشاهده شده است. 3. عملکرد شناختی: اختلالات قابل توجه شناختی ناشی از بی خوابی می تواند بر عملکرد وظایف روزمره نظیر رانندگی و کار با ماشین آلات تأثیر بگذارد. همچنین ممکن است بر حافظه بلندمدت و کوتاه مدت، توانایی تمرکز، قابلیت تصمیم گیری، پردازش ریاضیات، سرعت شناختی و جهت یابی مکانی تأثیر داشته باشد.
4- سیستم ایمنی بیخوابی می تواند با توانایی بدن در مقابله با عفونت ها تداخل یابد. تحقیقات نشان می دهد خواب و ساعت درونی بدن موسوم به سیستم شبانه روزی، موجب تنظیم سیستم ایمنی بدن می شود. 5- ظاهر خواب کافی موجب جذابیت ظاهر می شود. محققان دریافته اند کم خوابی و بیخوابی با سلامت کمتر، جذابیت کمتر و خستگی بیشتر در مقایسه با زمانی که خوب استراحت می کنید همراه است.