تاکنون علت دقیق و مشخص بیماری ام اس شناسایی نشده است. با این حال، مطالعات و تحقیقات علمی انجام شده در این زمینه، برخی از عوامل را به عنوان عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به این بیماری مزمن و پیچیده شناسایی کرده اند. این عوامل خطرساز می توانند در بروز و تشدید علائم و عوارض این بیماری نقش مهمی ایفا نمایند. بررسی و شناخت این عوامل می تواند به درک بهتر ماهیت و چگونگی پیشرفت بیماری ام اس کمک کند.
تاکنون علت دقیق بیماری ام اس مشخص نشده است، در عین حال برخی از عوامل به عنوان عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به ام اس شناخته شده اند که عوامل شغلی، محیطی، ژنتیک، جنسیت، مهاجرت و زندگی در ارتفاعات از جمله مهمترین آنها است.
اگرچه امکان درمان بیماری ام اس به دلیل نبود عامل دقیق این بیماری تقریباً غیرممکن است، اما با برخی از اقدامات و راهکارها می توان خطر و عوارض این بیماری را کاهش داد. با کاهش فشارهای روحی-روانی به ویژه استرس و درمان زودهنگام ام اس و پیگیری اقدامات درمانی، امکان مقابله با این بیماری و جلوگیری از تشدید آن وجود دارد. اصلاح عادات غذایی به ویژه کاهش میزان مصرف چربی ها نیز می توان از تشدید عوارض ام اس پیشگیری کرد. ورزش کردن نیز در مبتلایان به ام اس موضوعی مهم است، با پرهیز از استعمال سیگار، پرهیز از اضطراب و تنش های روحی-روانی و کنترل عفونت های مختلف نیز می توان خطرات ناشی از ام اس را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش داد.