گرمازدگی پدیده ای است که هنگامی رخ میدهد که بار افزودهای بر سیستم تنظیم دمای بدن وارد شده و بدن دیگر توانایی خنک کردن خود را از دست میدهد. در چنین شرایطی، تعریق گسترده موجب اختلال در عملکرد بدن میگردد. بدن انسان دارای مکانیزمهای پیچیدهای برای حفظ تعادل دمایی است که با اختلال در این سازوکارها، گرمازدگی بروز میکند. این پدیده نیازمند توجه و مدیریت مناسب است تا از عوارض احتمالی آن جلوگیری شود.
گرمازدگی زمانی رخ می دهد که دمای بدن بیش از 40 درجه سانتی گراد باشد و بدن قادر به مقابله با گرمای شدید نباشد و دچار گرمازدگی شود. گرمازدگی در افراد به علت قرار گرفتن در هوای گرم یا تولید بیش از حد گرما در بدن اتفاق می افتد. درمان گرمازدگی برای جلوگیری از آسیب های جدی و مرگ بسیار ضروری است. در این مقاله، شما را با علت گرمازدگی و انواع و درمان های فوری آن آشنا می کنیم. پس با ما همراه شوید تا این موضوع را به طور کامل بررسی کنیم.
آسیب های ناشی از گرمازدگی به تناسب شدت آن به سه دسته تقسیم می شوند :
1.گرمازدگی خفیف : در این حالت بدن بشدت عرق کرده و حجم خون کاهش می یابد.
2.گرمازدگی متوسط
3. گرمازدگی شدید: این حالت بسیار خطرناک بوده و خطر مرگ را نیز میتواند در پی داشته باشد. در این حالت حرارت مرکزی بدن از 40٫5 درجه سلسیوس فراتر میرود. در این وضعیت اغلب ارگانهای بدن در معرض آسیب بافتی قرار میگیرند. گرمازدگی شدید یک وضعیت اورژانس بوده و دمای بدن فرد گرمازده باید سریعا کاهش یابد. عدم درمان گرمازدگی شدید به تشنج، کما و مرگ منجر خواهد شد. گرمازدگی شدید علاوه بر اثرات سوء آن بروی سیستم عصبی همچنین کبد، کلیه ها، قلب و عضلات را نیز در معرض آسیب قرار می دهد .
بدن انسان در مقابل گرما مکانیسم های طبیعی از خود نشان می دهد که عرق کردن و تنفس نمونه ای از آن می باشند اما اگر گرمای محیط زیاد باشد و فرد دچار گرمازدگی شود عرق تبخیر میشود و بدن را گرم می کند بنابراین فشار خون نیز پایین می آید و عرق کردن محدود گردد .
گرمازدگی همچنین دارای علائم متفاوتی است که شایع ترین آنها عبارتند از:
پوست خشک و داغ – عدم تعریق – پوست ابتدا قرمز شده و سپس رنگ پریده یا کبود می شود – تنفس کوتاه و سریع – نبض سریع و ضعیف – افزایش دمای بدن به بیش از 40 درجه – سردرد – گرفتگی عضلات – گشادی مردمک چشم
برخی از علائم قبل از دچار شدن به گرمازدگی اتفاق می افتد که این علائم عبارتند از:
ضعف و خستگی – کشیدگی و درد عضلات – استفراغ و تهوع – پوست رنگ پریده و چسبناک– دمای طبیعی بدن – گرفتگی عضلات – سرگیجه – ضعف و غش – ادرار زرد تیره یا نارنجی – سردرد و اسهال است .
فرد گرمازده واکنش های روحی و روانی فراوانی از خود بروز می دهد که این علائم عبارتند از:
زدن سخنان بی ربط ، گیجی ، رفتار پرخاشگر، آشفتگی و هیجان، توهم– بی حالی ، رخوت و بی حسی ( واکنش های بدن بیش از حد آرام و آهسته می شود ) و تشنج است .
پزشکان می توانند گرمازدگی را از ظاهر و میزان فشار خون و دمای بدن تشخیص دهند و برای بررسی بهتر از دماسنج های مقعدی استفاده کنند با این حال برخی از مواقع پزشکان برای تشخیص گرما زدگی از سایر بیماری ها آزمایش هایی برای بیمار تجویز میکنند که آزمایش خون و ادرار نمونه ای از این آزمایشات هستند .
سنکوپ در علم پزشکی اصطلاحی است که به از حال رفتن و غش کردن فرد گفته می شود و زمانی اتفاق می افتد که مغز برای مدت کوتاهی خون دریافت نمی کند. سنکوپ گرمایی به علت حبس در یک محیط گرم اتفاق می افتد و در آن فشار خون کاهش می یابد.افراد قبل از سنکوپ گرمایی ابتدا سرگیجه می گیرند و ممکن است حس غش کردن به آنان دست دهد که در این شرایط لازم است آرامش خود را حفظ کنید و خودتان را خنک کنید.بهترین گزینه در مواجهه با گرما زدگی استفاده از آب می باشد، شما می توانید به جای آب از مایعات حاوی الکترولیت نیز استفاده کنید .
این اختلال در اثر تعریق شدید در زمان ورزش و فعالیت بدنی اتفاق می افتد. در این حالت عضلات شکم بازوها و پاها دچار گرفتگی می شوند. برای درمان گرفتگی عضلات می توان مقدار کافی مایعات همراه با الکترولیت نوشید و همچنین می توان ورزش را متوقف کرد و در جای خنک به استراحت پرداخت .
اگر در محیط های گرم به مدت طولانی بنشینیم یا بایستیم دست ها، پایین پاها و مچ پا دچار تورم می شود که به آن ورم کردن گرمایی میگویند .علت این تورم تجمع مایع در اندام های بدن است که می توان آن را با خنک کردن بدن،قرار دادن پاها در بالا و نوشیدن آب و الکترولیت کافی درمان کرد .
عرق سوز به علت انسداد غدد عرق در پوست ایجاد می شود هنگامی که به مدت طولانی در معرض گرما قرار میگیریم تاول های کوچک قرمز رنگی در سطح پوست ایجاد می شود که اگر پوست بلافاصله خنک نشود ممکن است عفونت ایجاد شود. برای درمان عرق سوز کافی است بدن خود را خنک کنید و مرتب لباسهای خود را در محیط های گرم تعویض کنیدو پوست بدن خود را با مرطوب کننده ها آبرسانی کنید و سعی کنید در هوای خنک قرار بگیرید .
تعریق بیش از حد در محیط های گرم باعث کمبود آب بدن می شود که این کمبودها منجر به کارکرد بیشتر قلب برای خون رسانی بیشتر به پوست می شود تا بتواند پوست را خنک کند این عملکرد سریع و قوی قلب سبب ایجاد فشار به قلب میشود و برای قلب مضر می باشد .
فعالیت شدید بدنی در هوای گرم علاوه بر افزایش دمای بدن منجر به از دست رفتن مایعات نیز می شود بنابراین افرادی که در معرض مستقیم نور آفتاب هستند و یا در محیط های گرم کار و فعالیت می کنند بیشتر دچار گرمازدگی می شوند مانند کارگران ساختمانی، کشاورزان، آتش نشان ها
شرایط بدنی و داشتن بیماری های خاص نیز خطر گرمازدگی را افزایش می دهد .برخی از داروها و رژیم های غذایی نیز می توانند ابتلا به گرمازدگی را سرعت بخشند و فرد را دچار این عارضه کنند.این داروها عبارتند از :داروهای ادرار آور و داروهای مربوط به قلب و فشار خون و رژیم غذایی کم سدیم
افراد مسن و کودکان سریعتر از بقیه افراد به گرمازدگی دچار می شوند زیرا بسیاری از کودکان بدون وقفه در محیط گرم به بازی می پردازند و برخی از افراد مسن که به افزایش دمای محیط حساس و آگاه نیستند و در محیط گرم بدون پنکه یا کولر زندگی می کنند نیز دچار گرمازدگی می شوند .
دمای معمولی بدن حدود 37 درجه سانتی گراد است که تنظیم این دما در بدن بر عهده قسمتی از مغز به نام هیپوتالاموس است .تب واکنش سیستم ایمنی بدن برای از بین بردن بیماری یا ویروس و باکتری می باشد،وقتی ویروس یا باکتری به بدن وارد می شود، هیپوتالاموس دمای بدن را افزایش میدهد تا بدن بتواند این ویروس یا باکتری را از بین ببرد، سپس هیپوتالاموس با از بین رفتن عفونت دمای بدن را به حالت عادی برمی گرداند .در تب مسکن هایی مانند استامینوفن استفاده می شود اما این دارو در گرمازدگی اثر گذار نمی باشد و درمان گرمازدگی عموماً آبرسانی به بدن و خنک کردن بدن است .
برای پیشگیری از گرمازدگی لازم است خطرات قرار گرفتن در محیط های گرم و کار در شرایط گرم را بدانید و موارد زیر را رعایت کنید این موارد عبارتند از :
اقدامات زیر در بهبود گرمازدگی افراد می توانند تاثیرگذار باشد .
نکته:
مصرف داروهای خاص در افراد سبب کم آبی بدن این افراد می گردد .
دیورتیک ها: داروهایی هستند که باعث حساسیت بیشتر نسبت به گرما در فرد می شوند.
آنتی بیوتیک ها : یکی از داروهایی هستند که پوست را نسبت به آفتاب حساس می کنند و افرادی که از این دارو استفاده می کنند را بیشتر در معرض آفتاب سوختگی قرار می دهند.
عناب از مفید ترین مواد خوراکی برای درمان گرما زدگی است. دم کرده عناب و زرشک با کمی شکر بهترین داروبرای رفع گرما زدگی است و یا اینکه عناب را در آب بجوشانید و با کمی شکر بعد از خنک شدن میل کنید. خوردنی هایی که طبع سرد و تر دارند مانند گل بنفشه، خاکشیر ، هندوانه و تخم خیارین ( خیار ، کدو، هندوانه و خربزه نیز برای رفع گرمازدگی مفید است.
شربت خاکشیر معجونی بی نظیر برای فصل تابستان است . برای جلوگیری از گرمازدگی این شربت را در خانه تهیه کنید و میل بفرمایید ،برای تاثیر خنکی خاکشیر باید به شکل یخ زده یا همراه خرده یخ مصرف شود، در غیر این صورت ملین و اسهال آور است .شربت آب لیمو نیزیکی از بهترین شربت ها برای رفع گرما زدگی است ، این شربت به علت داشتن ویتامین C در روزهای گرم و آلوده بسیار پرطرفدار است.
تخم شربت یا دانه گیاه ریحان که در شربت می ریزند و می نوشند برای رفع عطش بسیار موثر است . این دانه را در شربت می ریزند و پس از جذب آب این دانه به صورت ژله ای در می آید. تخم شربتی دارای خواص فراوان دیگری مانندرفع کننده التهابات دستگاه تناسلی و مجاری ادراردر طب سنتی می باشد.
به لیمو گیاهی است که از برگ آن استفاده فراوانی می شود که یکی از این استفاده ها برای رفع عطش است . به لیمو در طب قدیم کاربرد هایی مانند آرام بخش، ضدتشنج، ادرارآور، رفع کننده سرگیجه و تپش قلب داشته است.
هندوانه یک میوه آبدار تابستانی پر طرفدار در روزهای گرم سال است . این میوه آبدار، خنک کننده، آرام بخش و مسکن التهابات درونی است که برای رفع گرمازدگی و تشنگی بسیار مفید است. افراد گرم مزاج بهتر است از این میوه که دارای طبیعت سرد و تر است ، استفاده کنند و با مصرف آن از گرمازدگی پیشگیری کنند . برای رفع حرارت بدن و تشنگی می توان ازپوست هندوانه به صورت مربا استفاده کرد.
نوشیدن گلاب خنک موجب تقویت بدن و رفع حرارت بدن می شود. یکی از روش ها برای معالجه افراد گرمازده خوراندن گلاب به همراه یخ به آن هاست ، گلاب به این افراد به قدری باید خورانده شود که باعث استفراغ آن ها و خروج صفرا از بدن این افراد شود.گلاب علاوه بر این مزایا ، مزایای دیگری نیز در طب سنتی دارد ، بوییدن گلاب سبب تقویت قلب و رفع بیهوشی و تقویت حواس باطنی می شود.